09 december 2021

YES ! KAFTRIO IS VAN DE PLANK!






Berichten


10 december 2021

RTV Drenthe Riekie Benjamins vertelt waarom haar geluk niet op kan

Pharmaceutisch Weekblad |  De afspraken gelden voor vier jaar tot en met december 2025



09 december 2021 

Dank je wel dappere Sharina!

Dank je wel Riekie! 

Dank je wel Fleur en Vicky!


Dagblad van het Noorden | Riekie Benjamins kan demonstratie afblazen
NOS  |  'Dit geeft letterlijk meer lucht'
UMC Utrecht | Citaat Prof. dr. Kors van der Ent: 'Sommige patiënten hoeven geen extra zuurstof meer te gebruiken of worden zelfs van de wachtlijst voor longtransplantatie afgehaald.'



Rijksoverheid

Kaftrio als behandeling van taaislijmziekte toegelaten tot basispakket

Patiënten met cystische fibrose (taaislijmziekte) kunnen per 1 januari 2022 een behandeling met het geneesmiddel Kaftrio vergoed krijgen vanuit het basispakket. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS heeft na prijsonderhandelingen een akkoord bereikt met de fabrikant van het middel. Hierdoor komt Kaftrio beschikbaar voor een groep van circa 800 patiënten van 12 jaar en ouder met cystische fibrose. De afspraken gelden voor de duur van vier jaar tot en met december 2025.


Staatssecretaris Blokhuis: Behandelaren zijn zeer enthousiast over de inzet van Kaftrio bij patiënten met taaislijmziekte. Ik ben blij met het goede nieuws voor patiënten dat het straks mogelijk is om dit belangrijke medicijn vanuit het basispakket aan te kunnen bieden. Dit is mogelijk geworden omdat ik met de fabrikant een aanvaardbare prijs ben overeengekomen. Daarmee houden we geneesmiddelen duurzaam toegankelijk voor patiënten.

Kaftrio

In april 2021 oordeelde het Zorginstituut dat Kaftrio voor een specifieke groep cystische fibrose patiënten van 12 jaar en ouder met een bepaalde variant van de ziekte, maar dat de prijs van het middel te hoog is. Op advies van het Zorginstituut is het ministerie van VWS in onderhandeling getreden met de fabrikant van Kaftrio. Staatssecretaris Blokhuis heeft vandaag een aanvaardbare prijs kunnen overeenkomen met de fabrikant van het geneesmiddel. Hiermee is de weg vrijgemaakt om het middel te vergoeden vanuit het basispakket.

Mogelijk Kaftrio ook voor bredere groep patiënten

Op dit moment voert het Zorginstituut nog een beoordeling uit naar het gebruik van Kaftrio in een groep patiënten met cystische fibrose van 12 jaar en ouder met een andere variant van de ziekte. De staatsecretaris heeft op voorhand prijsafspraken gemaakt over het gebruik van Kaftrio in deze groep patiënten. Als gevolg kan Kaftrio, zonder nieuwe prijsafspraken, beschikbaar komen voor deze bredere groep patiënten zodra het Zorginstituut positief adviseert over het gebruik van Kaftrio voor deze patiënten. Voor patiënten tussen de 6 en 12 jaar met cystische fibrose heeft de staatssecretaris ook op voorhand prijsafspraken gemaakt. Voor deze groep patiënten zal het Zorginstituut de werkzaamheid beoordelen zodra de leverancier een vergoedingsdossier heeft ingediend.


Bron Tweede Kamer


Auteur en journalist Kim Moelands is vrijdag op 48-jarige leeftijd overleden

Geschokt bericht het bestuur van Muco & Friends dat auteur en journalist Kim Moelands vrijdag op 48-jarige leeftijd is overleden.  Moe...